Japanske Prepelice

Poljoprivredno gazdinstvo Ljepic

  

Opšte o japanskim prepelicama


Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini I Japanu već vekovima poznata.Brojni su pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak
U novije vreme su lekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivali brojni naučnici iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke i rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lek za lečenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regerativnu sposobnost ovih ptica iz porodice kokoški su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže upoznati. Naime, pre nekoliko godina, prilikom istraživanjakoje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana jaja japanske prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija jaja zadržala radioaktivnost. Zanimljiva je i činjenica da japanske prepelice uglavnom umiru od starosti ili fizičkih oštećenja.
Prepelice su ptice koje se uglavnom gaje u kavezima, u odnosu jedan mužijak na tri ili četiri koke.Odnos petlića zavisi od veličine kaveza u kojima se gaje.


Šta je tako delotvorno u jajetu ove neobične ptice?

 Prvenstveno hemijski sastav: u odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska bomba, a ipak, jedno jaje sadrži svega 15 kalorija.

Sadržaj jednog jajeta:

  • 74,6 % vode,
  • 13,1 % belančevina,
  • 11,2 % mast i
  • 1,1 % minerala.
  • Minerali: 3,2 mg gvožđa, 2,2 mg fosfora, 0,5 mg kalcijuma i ostali enzimi.
  • Vitamini: 300 ie vitamina A, 0,1 mg vitamina B1, 0,8 vitamina B2. 

Autorska prava © 2014, japanskeprepelice.com - Odgajivacnica Ljepic. Sva prava zadrzana.